Eat my Shorts

Tekstfragmenter til skrivebordsskuffen

Det skal ikke være en hemmelighed, at vi spiser sundt herhjemme – meget sundt (jaja, jeg er også typen der faster, mediterer og tager æteriske olier istedet for piller – men jeg leviterer ikke endnu). Faktisk beskylder min datter mig for at have givet hende et spelt- og økologitraume og en længsel mod citronmåner og al mad der kommer på pulver og i færdigpakker. Men jeg ved hun kender kvalitet, den lille lurendrejer. På den anden side, når jeg ser hendes forbrug af Nettos billige småkager og andre klamme fødevarer, så spekulerer jeg på, om jeg har podet ungen lidt for heftigt og hun nu revolterer.

Vi spiser kød, fordi vi i forvejen er så begrænset i fødevarer, at uden kød ville det være næsten umuligt at få dækket proteinbehovet. For hele familien har mælkeintolerance (mine gener), min søn lider af allergi (faderens gener) bla. overfor natskyggefamilien, hvilket betyder han ikke kan klare overdrevne mængder soyaprodukter (den primære erstatning for kød), desuden har han høfeber og krydsreagerer med diverse fødevarer som appelsiner, meloner og tomater, og endeligt får han ondt i maven af gluten. Og vupti blev det hele meget dyrere og meget meget mere besværligt. Behøves det at blive nævnt, det bl.a. er et helvede at rejse til lande, der ikke har hørt om allergikere endsige besøge den ældre generation, der mener det er noget pjat og at vi bare skal lappe lidt sødmælk i os, så skal vi nok blive store og stærke.

Det koster en mindre tvangsauktion at erstatte mælkeprodukter og gluten. Det er somom al basis i den danske kost består af en lim af laktoseog mel rørt sammen – skal vi bl.a. nævne den famøse koldskål med kammerjunker, det for tiden er i højsæde.
Der eksperimenteres derfor med diverse brød af spelt og majsmel, for at se om hvor meget eller rettere hvor lidt gluten, sønnike kan nedsvælge og han spiser tappert alle mine flade forsøg på at bage alternative brød. Derudover er mine skabe efterhånden fyldt med diverse alternative økologiske gryn og kornprodukter – faktisk har jeg så meget, at jeg ikke helt ved, hvordan jeg skal få det brugt.

Men der er få ting, der bare er for mystiske – glutenfri pasta kommer aldrig til at blive min favorit, pizza uden tomat og revet ost er bare kedelig og koldskål på rismælk er også lidt for alternativt. Ris er godt – også de hvide, majs og hirse er glimrende kornerstatninger, tang er en glimrende tilgang til c-vitamin (mangler bare at få sønnike til at elske det) og frugt, nødder og grøntsager i rå mængder erstatter forbløffende ofte leverpostej og pølse + kalk og fiskeolie er fast kosttilskud.

Jeg handler disse steder:
Allergikost Danmark
Årstidernes gårdbutik
Egefeld
Den lokale helsekostbutik Helsehuset ved Trianglen
– og så tager jeg alt hvad jeg kan trække på Nettos, Irmas og SuperBrugsens økologiske afdeling – for ellers slår månedslønnen ikke til.

Men kender du nogle steder med gode allergiopskrifter – gerne glutenfri – så ville jeg blive glad, min fantasi er nemlig ved at løbe tør for aftensmadsubsitutredninger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *