Eat my Shorts

Tekstfragmenter til skrivebordsskuffen

Interview meme

Plok sendte mig 5 spørgsmål og jeg havde endda selv bedt om dem. Her kommer svarene og så håber jeg at han i det mindste får noget ud af dem.

Plok for f…. du fik mig til at svare som en skinhellig søndagsprædikant – og jeg fremstår som en religiøs fanatiker i svarene, som jeg har nægtet at revidere siden jeg anså mig selv for færdig med dem. Ufatteligt hvad en nats søvn kan bringe af ulidelig klarhed. Nå, men folkens, forstå mig nu ret – jeg er i bund og grund selvvalg naiv og fastholder stædigt og krampagtigt begreber som det gode, værdier og kærlighed. Men jeg vil ikke sælge nogen en fastforankret religion, gud eller frelse – den må I selv klare. Jeg føler mig lidt nøgen ved at nævne Gud som begreb – for jeg ved det stigmatiserer mig i en retning jeg ikke ønsker at blive trukket i, på den anden side, hvordan kan det være i et land, der kulturelt set er dybt fundreret i en protestantisk etik, er blevet fyfy at nævne en institution, de fleste har haft berøring med?

1. Tror du på skæbnen, at man er sin egen lykkes smed eller noget helt tredje?

Ad.1: Jeg tror på, at man til en hvis grad kan forme sit liv, bryde kæden eller hvad man nu ellers synes, man er ramt af. At skæbnen som begreb er en behagelig måde, at fralægge sig ansvar på, og at vi alle er mere eller mindre bevidste over det, vi foretager os, men glemmer at tænke på konsekvenserne af vores handlinger.

Jeg tror idealistisk set på det gode og der rigtige (symboliseret i Gud), men jeg tror også på, at vi alle i større eller mindre omfang er begrænset af andres fortolkninger af os – desværre. Endeligt ved jeg, at i godhedens navn er der begået uhyrligheder – så intet må blive til en religion.

At tro på Gud er for mig en ikonisk påmindelse om, at det gode som abstrakt begreb findes og hjælper mig til at smile til verden og ignorere den lette småsnerren jeg får igen. Men jeg kunne aldrig finde på at dømme folk ud fra et Gudsbillede.

2. Du er involveret i arbejde omkring menneskerettigheder. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe dig i dit arbejde?

Ad. 2: Du kan reflektere over dit eget ståsted i verden, sørge for at oparbejde et overskud, så du er i stand til at favne og rumme forskellighed og endeligt tage ansvar for dine handlinger. Hvis du så oven i købet kan opøve en evne til at forstå og reflektere over modsat rettede synspunkter, uden at dømme på forhånd (det hedder modtagelig for gode argumenter) og ikke er bange for at tillægge dine følelser en hvis magt, når du træffer en afgørelse (for godhed er ikke altid logisk) – så hjælper du mig, for så er du i stand til åbent at indgå i en dialog med mig, næste gang vi mødes.

Jeg har ingen fast opskrift på, hvad det gode og rigtige er, men jeg tror på at menneskerrettighedskonventionen har en stor portion sund fornuft og humanisme indarbejdet i sig, og er det mest realistiske bud på en fælles etisk optik for demokratiet. Dette er ikke ensbetydende med, at jeg ikke er klar over at den både er kulturelt og politisk vægtet. Tror man på menneskerettigheder og demokrati som de bedste værktøjer til menneskeligt samvær, skal man huske på, at de som værktøjer ikke er perfekte, endelige og ufejlbarlige – men at man stadig skal være villig til at kæmpe for dem – også selvom det koster. Det svarer lidt til at elske en utro partner…

3. Du har Danmarks længste … blogroll. Er du sindssyg? Læser du alle de blogs? Hvad er en god blog? (det var tre spørgsmål i eet – clever!).

Ad. 3a: Jeg er aldrig blevet diagnosticeret som sindssyg, men jeg har omvendt heller aldrig påstået, jeg var helt normal. Lidt skævt på potte har vi vel alle sammen siddet.

Ad 3b: Jeg læser mange af dem, men ikke hele tiden og aldrig jævnligt. Grunden til, den er superlang, er, at jeg ønsker at vise den diversitet, der findes blandt bloggers. At opløse grænsen mellem bloggers og ikke være selvreferende. Der er for mig intet frugtbart i at henvise til en række blogs, der henviser tilbage til mig. Det gode ved blogmediet er, at alle kan lave én og det vil jeg gerne illustrere. De eneste grænser jeg har sat op, er at jeg kun lister de danske blogs og at de alle overordnet set skal lave et lovligt indhold. Derfor finder du blogs på min liste, der udtrykker de diametrale modsatte værdier af, hvad jeg har valgt at vægte i mit liv – fordi verden og dens meninger er mangfoldig – også her i andedammen.

Ad 3c: En god blog for mig er de, som får mig til at tænke over de spørgsmål, jeg havde glemt eller som oplyser mig om, at der findes mennesker, der står et helt andet sted i livet end jeg. En god blog er vedkommende, humoristisk og nærværende uanset emne, og en god blog for mig er ikke nødvendigvis en god blog for andre.

4. Du har involveret dig i Copenhagen Bloggers. Kan blogging være en holdsport? Og under hvilke præmisser?

Ad. 4: Blogging er en holdsport, uanset om den er skrevet af én eller flere, da den først ”lever” i det øjeblik andre går i ”clinch” med den. Copenhagen Bloggers er for mig en måde at blogge om emner, der er mere handlingsorienterede. Præmisserne for at blogge sammen kan være mangfoldige – og er egentlig kun afgrænset af, om en gruppe mennesker vælger at dele en eller anden form for fokus, de ønsker at skrive ud på internettet.

Jeg troede i starten, at gruppeblogging var en endelige måde at undslippe fælden – ”sæt 10 mennesker med hver en IQ på 150 sammen og se den dale til 89” – men jeg er ikke så sikker længere. Jeg er ikke den rette til at opsætte store teorier om dette og hint på blogmediet – især da jeg mener min blog ikke er særlig innovativ på dette medier, men typisk for den type navlepillende private blog (mange elsker at hade), der er ganske u-fed og u-hip, hvis det ikke var fordi den af og til vrængede af sig selv.

5. Du er mor og skriver ofte om din familie. Senest om dit forhold til din datter. Hvilke fem råd vil du give hende med på vejen?

Ad. 5: Gode råd er til for at blive overhørt, så her følger 5 forslag, som min datter sikkert vil ignorere på bedste vis:

1. At hun lærer at skelne mellem selvværd og selvtillid og er opmærksom på det ene ikke udelukker det andet.

2. At hun ikke lader sig nøjes med.

3. At hun ikke forveksler kærlighed med sex, når den tid kommer.

4. At hun gør sig klart, hvilke værdier hun ønsker at bygge sit liv på og er trofast overfor dem, selv når det er svært.

5. At hun gør sine ting ud fra en indre passion og ikke fordi hun tror, at andre forventer det af hende.

The interview meme:

1. Hvis du har lyst til at deltage, så skriv i kommentaren, at du vil interviewes.

2. Jeg svarer dig ved at sende dig fem spørgsmål, jeg selv har fabrikeret.

3. Du forpligter dig til at lægge mine spørgsmål og dine svar til skue på din virtuelle dagbog/blog.

4. Du skriver denne forklaring på siden og tilbyder at interviewe andre i forlængelse af dine svar.

5. Når andre fortæller dig, at de ønsker at blive interviewet, har du bare at makke ret og sende dem fem spørgsmål.

(1. If you want to participate, leave a comment saying “interview me.”

2. I will respond by asking you five questions – each person’s questions will be different.

3. You will update your journal or blog with the answers to the questions.

4. You will include this explanation and an offer to interview others in the same post.

5. When others comment asking to be interviewed, you will ask them five questions.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *